2012. nov. 16.

La Via del Profumo - Mecca Balsam (2010) 10/10


A La Via del Profumo egy itáliai székhelyű, 100%-ban természetes anyagokkal dolgozó niche parfümház, melynek orra, szíve, és agya a francia származású Dominique Dubrana (szúfi nevén Abdes Salaam). A parfümház különlegessége, hogy nem csak kész kompozíciókat kínál a vásárlóinak, hanem a tiszta alapanyagok is megtalálhatóak náluk, köztük a legfontosabb hat állati eredetű illatanyag is. Én az ámbrakereső hadjáratom során akadtam rájuk, és ha már megtaláltam őket, akkor bizony néhány kész kompozíciójukat is kipróbáltam. Mit mondjak? Nem bántam meg...

A Mecca Balsam-ot Dominique Dubrana a hádzzs ideje alatt Mekkában tett látogatása ihlette, ahol a parfümőrt lenyűgözte az utcákat belengő tömjénes, labdanumos illat, a zarándokok folyamként hömpölygő hada, és a mecsetek szépsége. Hazatérve Olaszországba, neki is vágott az élmény illattá konvertálásának, melynek során a kiindulópontot, és egyben az alapot a labdanum gyantás, növényes, ámbrás, balzsamos illata jelentette. Nem csoda hát, hogy a végeredmény is egy ízig-vérig orientális, meleg, gazdag illat lett, amely kifejezetten közel áll az Ambre Sultan stílusához, de annál barátságosabb, emberközelibb kiadás. A természetes parfümtől meglepően intenzív fejillatban ugyan még sötét tónusú, kesernyés, állatias jegyek kavarognak (szerintem némi kasztóreum, aoud, nyers dohány, és a sűrű labdanum bőrös, mohás oldala kelti ezt a hatást), de néhány perc elteltével elcsendesedik a Mecca Balsam, és egy megnyugtató, puha, bőrközeli illattá szelídül. Ekkor főként az ámbrás, benzoénes, tonkababos jegyek dominálnak, háttérben egy kis Cola-ra emlékeztető balzsamos vibrálással. Némi extra szimatolással felfedezhető a tubarózsa krémes, virágos jellege is, mely kellemesen ellágyítja az illatot, de komoly szerephez sosem jut. Férfiaknak nem kell aggódniuk miatta. Ezt követően hosszú órák telnek el, szinte változatlanul hagyva az illatot, míg végül némi teret veszít a labdanum, és a helyén kisarjad a száraz tömjén; köszönhetően azonban a benzoénnek, a parfüm továbbra sem válik szigorúvá, komorrá, vagy túlságosan spirituálissá.

A Mecca Balsam egy 100%-ban természetes alkotás, de ez semmilyen hatással nincs a tartósságára. Míg a legtöbb szintetikum mentes illat mindössze néhány órányi élvezetet nyújt, addig a Mecca Balsam szinte egész nap elkísér a maga finom, diszkrét módján. Ha ti is úgy gondoljátok, hogy az Ambre Sultan-ba pácolt mazsola valami rettenetesen  jó dolog lehet, akkor mindenképp próbáljátok ki ezt a parfümöt, mert bennem pontosan ezt az asszociációt szüli, és viselésének minden perce igazi élvezet.

Illatjegyek: labdanum, tonkabab, arab tömjén, benzoén, nyers dohány, indiai tubarózsa, damaszkuszi rózsa, aoud

Kreátor(r): Dominique Dubrana, aka Abdes Salaam

8 megjegyzés:

  1. Fölkeltette az érdeklődésemet ez a parfümház. Melyik városban van a székhelye? Mi a honlapjuk neve? Mást is bemutatsz tőlük? névtelen (magor)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A székhelyük Monte Colombo-ban van.
      Honlapjuk www.profumo.it

      Természetesen, idővel majd mást is szeretnék bemutatni tőlük ;)

      Törlés
  2. Nagyon nyami lehet. Nekem a parfüm is felkeltette az érdeklődésem, de eddig még a nevüket sem hallottam. (Persze, ez nem minősíti a parfümházat, max engem.)
    De jól látom, hogy ők Amerikából szállítanak, és az árakra rápakolnak még ezt-azt?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudok arról, hogy Amerikából szállítanának. Olaszországban van a székhelyük, és én onnan is kaptam a pakkot :)

      Egyébként Luca Turin is ír néhány illatukról, sőt, Luca néven egy saját illatot is készíttetett velük.

      Törlés
  3. Melyiket lenne érdemes megszagolni még ezen kívül? Füstös, tömjénes, állatias, római köményes illat nincs a kínálatban?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocs a megkésett válaszért. Nagyon extrém illat nincs a kínálatukban, többnyire jól neveltek, elegánsak. Én a Gringo-t, a Tabac-ot, és a Bazaart ajánlanám a figyelmedbe, de a többi is jó. Csak épp római kömény, és füstmentesek :)

      Törlés
  4. Illatmintára hol lehet szert tenni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt: http://www.profumo.it/perfume/prodotti_mignon.asp

      Törlés